Scheepvaartsmuseum

Het scheepsvaartmuseum

We gingen naar het Scheepsvaartmuseum. Toen we binnenkwamen werden we in vier groepen verdeeld. We werden rondgeleid door het hele museum. We hebben allerlei tentoonstellingen gezien: Het verhaal van de walvis, het VOC schip en de Gouden Eeuw.

Het VOC schip

We zagen in het laadruim van het schip allemaal verschillende kruiden zoals: zwarte peper, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en nog veel meer. We hebben echte kanonnen in het schip gezien. We hebben ook gezien wat de mensen op het schip aten: pap, erwtensoep, bonensoep en ’s avonds de restjes. De mensen op schip kregen scheurbuik omdat ze geen fruit en groente aten. Ze aten geen fruit en groente omdat ze dat niet konden bewaren.

Ze gingen naar de wc aan de voorkant van het schip. Ze deden dat in een gaatje. Ze veegden hun billen af met een touw. Dit touw werd schoongemaakt in de zee. De bazen van het schip gingen binnen naar de wc. Ze veegde hun billen af met stofjes.

De gouden eeuw

In de gouden eeuw hebben Nederlanders heel veel geld verdiend met de handel van specerijen. Er waren allemaal verschillende boten.

Het verhaal van de walvis

We hebben geleerd hoe ze een walvis doodde. Met een harpoen die ze in de walvis staken en dan gingen ze net zolang achter de walvis aan totdat hij moe was geworden en dan maakte ze hem dood met een grote zaag. ze jaagden op de walvissen omdat ze veel geld opbrachten. Van walvistraan konden de lampen bijvoorbeeld brandden.

Voor meer foto’s kun je kijken in Myalbum.