Kunstveiling voor Nepal

We hebben op vrijdag 14 juli met de kunstveiling 687,80 euro opgehaald voor kinderen in Nepal! 11 kunststukken zijn door 11 groepen gemaakt. Voor 50,- euro kan één kind een jaar lang naar school.

Jenaplanschool de Bijenkorf doneert via Stichting Ontwikkelingshulp Assendelft al jaren aan ICFON voor Nepal. ICFON (International Council of Friends of Nepal) besteedt het geld o.a. aan de New Tulip school. Een school gebouwd met Nederlands geld. Deze school is èèn van de beste in Nepal met een slagingspercentage van 100%. Arme maar zeer gemotiveerde kinderen volgen hier onderwijs.

Klik hier voor foto’s van de kunstveiling

Hieronder volgen twee teksten over de kunstveiling, de eerste geschreven door Nikki uit de groep van Welmoed en de tweede door Susan Rozemeijer

Iedere klas had een kunstwerk voor de veiling gemaakt.
Het geld dat werd op gehaald gaat naar Nepal, naar stichting ICFON.
Deze stichting zorgt ervoor dat kinderen ook naar school kunnen. Een kind kan een heel jaar naar school voor 50 euro. Er werden niet alleen kunstwerken geveild. Er werden ook dingen zo verkocht. Zoals eten en drinken en bij de groep van Chantal kon je ook foto’s bestellen. Die foto’s kreeg je dan per mail. Dat geld ging natuurlijk ook naar Nepal. We hadden ook een hele leuke veilingmeester. Er zijn 11 stukken geveild. Eerst de onderbouw toen de middenbouw en toen de bovenbouw. Er werd veel tegen elkaar opgeboden, vaak kwam het uit boven de 50 euro! Er is heel veel geld op gehaald namelijk 687,80 euro! Daar van kunnen wel 13 kinderen naar school!

Nikki

Kunstveiling Jenaplanschool de Bijenkorf voor Nepal geweldig succes!

We hebben vrijdag 14 juli met de kunstveiling 687,80 euro opgehaald voor kinderen in Nepal! 11 kunststukken zijn er door 11 groepen gemaakt, van onderbouw tot en met bovenbouw. Voor 50,- euro kan één kind een jaar lang naar school.

Jenaplanschool de Bijenkorf doneert via Stichting Ontwikkelingshulp Assendelft al jaren aan ICFON voor Nepal. ICFON (International Council of Friends of Nepal) besteedt het geld o.a. aan de New Tulip school. Een school gebouwd met Nederlands geld. Deze school is èèn van de beste in Nepal met een slagingspercentage van 100%. Arme maar zeer gemotiveerde kinderen volgen hier onderwijs.

Dit jaar besteedt ICFON een deel van het geld ook aan het verstrekken van microkredieten ten behoeve van landbouwprojecten. Het aanschaffen van geiten en planten zoals tomatenplanten, leert mensen zelfstandig in hun inkomen te voorzien.

Dat de veiling een succes is blijkt al snel wanneer ik de aula van de school betreed. Er hangt een vrolijke sfeer. Lachende gezichten. Maar de spanning is ook van de kinderen af te lezen wanneer ze mogen bieden op de door hen zelf gemaakte kunststukken.. Een enkele keer ontstaat verdriet wanneer er overboden wordt en het toch niet is gelukt om het kunststuk te bemachtigen. Maar trots is het kind, wanneer een leerkracht zegt dat het door hem komt dat de prijs is opgedreven waardoor hij er eigenlijk voor heeft gezorgd dat er een Nepalees kindje naar school kan. De opbrengsten van de objecten variëren van 15 euro tot en met 65,- euro. Twee ingelijste, door kinderen zelfgemaakte, foto’s door de groep van Chantal brengen 65,- euro op. Koper Wilfred vindt het leuk om zijn dochter Isis te laten bieden. Als de koop rond is snelt ze direct naar haar vader om geld te incasseren. ‘Leuk toch, ik hang ze thuis op’.

Veilingmeester Jesse Jan Brinks, strak in pak, houdt vaart in de biedingen en heeft een geweldige interactie met het veelal jonge, biedende publiek. ‘Het is geweldig om te zien hoe deze veilingmeester zijn werk doet, zegt Lex Avis, vader van Zap. ‘Hij weet hoe het moet en wat mensen kunnen betalen.’ Mooi om te zien dat kinderen bieden en naar hun ouders kijken wanneer het genoeg is’. Ook vader Mats van Amen vindt de veiling superleuk. ‘Heel goed om dit te organiseren voor het goede doel. Prachtige bedragen worden er geboden’. Jill Kroon, moeder van 3 kinderen op school heeft afgeschreven boeken gekocht bij de boekenstal. ‘Leuke klassiekers. En wat wordt er geweldig op de kunstwerken geboden, leuk om mee te maken!’ Julie (10), vindt de veiling heel leuk omdat ‘ze zo hoog bieden op onze kunstwerken’. Lonneke Schellevis is werkzaam als leerkracht op de Bijenkorf. ‘Iedereen kijkt ademloos naar wat er gebeurt. Wie biedt er overheen, wie krijgt het kunststuk?’ Ook directeur Petra Glandorff merkt dit op. ‘ Er hangt zo’n leuke, spannende sfeer. Het lijkt wel een voetbalwedstrijd zoveel adrenaline hier loskomt. Wat een onvoorspelbaar hoge betrokkenheid van de ouders. En ook zo leuk dat kinderen met hun zakgeld naar de veiling komen.’ Petra schildert als hobby en heeft twee van haar schilderijen te koop aangeboden. Ze zijn verkocht voor 50 euro. Het restaurant verkoopt lekkere hapjes,

soep en limonade. Deze kinderen hebben hiermee bijna 35 euro opgehaald. Individuele kunstwerkjes van de kinderen staan uitgestald in de klassen en leveren ook nog tientallen euro’s op. Stagiaire Lisa Bruijns vindt de veiling ‘Geweldig! Ik vroeg mij van tevoren af hoeveel geld deze veiling zou opbrengen. Dat er zoveel geld wordt geboden op werk van kinderen vind ik erg leuk’. Lara Groen, ouder en tevens leerkracht op de Bijenkorf ervaart de veiling ook als zeer positief. ‘Een energieke veilingmeester en enthousiaste ouders die bieden.’

Wilt u ook een bijdrage doen? IBAN NL57ABNA 0491202490 t.n.v. ICFON Delft o.v.v. de Bijenkorf. Hartelijk dank!

Suzan Rozemeijer