Verkiezingsnieuws deel 2 – het lijsttrekkersdebat

Geschreven door Fay en Sosha

Alle lijsttrekkers zaten met zenuwen op hun zetels (stoelen). Chantal gaf het voorwoord met de regels voor het debat. Daarna gaf ze de leiding aan presentatrice Jet en tijdbewaker Lotte. Jet vertelde hoe alles ging verlopen. Er waren twee lijsttrekkers niet aanwezig, maar gelukkig waren de invallers Kristel van D. en Niek V. er.

De 16 lijsttrekkers waren van tevoren bij Lisa (groepsleerkracht), om de stellingen door te nemen. Daarna gingen ze met hun partij overleggen wat hun meningen waren.

Jet vertelde dat de lijsttrekkers 4 minuten hadden om hun mening te geven over de stelling. Toen begon het debat.

De eerste stelling was: Gezond eten op school is verplicht, koek of snoep is verboden. De meeste lijsttrekkers vonden dat een cracker of een Sultana wel kon, maar snoep of koek te ver ging.

De tweede stelling was: Op school kun je geen dieren houden, je moet rekening houden met allergische of bange kinderen. Eén van de reacties was: Als de kinderen met de dieren knuffelen dan komen de haren op hun kleding en nemen ze het mee naar de allergische kinderen, waardoor zij een allergische reactie krijgen.

De derde stelling was: Hardlopen wordt een verplichte activiteit op de basisschool, in groep 8 moet ieder kind minimaal 8 km kunnen hardlopen. Rose K. K. (van de partij Bewegende Bijen) had twee meningen, aan de ene kant vond ze het te veel (3 km vond ze wel genoeg), maar aan de andere kant vond ze dat als je wilt afvallen dat je soms dingen moet doen die je niet wilt.

De vierde stelling was: ICT is tegenwoordig zo belangrijk, schrijven kan wel afgeschaft worden. Finn B. (van de partij PVGEV) vond dat als je gaat trouwen en een mooie brief gaat schrijven, dat dat leuker is om te schrijven dan te typen.

De vijfde stelling was (de laatste stelling): Kinderen kunnen zelf in actie komen tegen pesters en pesten. Kinderen zeiden dat als de pesterij heel groot is dat je dan moeilijk kan zeggen: ‘Hé kan je even ophouden met pesten’.

Aan het einde van het debat vertelde Welmoed wanneer iedereen naar de stembus mag. Iedereen deed goed mee en we hopen dat de verkiezingen goed en soepel gaan verlopen. We verwachten een enorme opkomst!